De Ger Warink Muziek blog
 

De Gibson S-1
04 februari 2015

De Gibson S-1  ( USA 19-01-1978) serienummer 70198539 Vaste oprijs € 800,=

Ik wil het eens over een vintage gitaar hebben die velen zeggen te hebben gehad. De S-1 van Gibson.

Van dit model zijn dat jaar slechts 1.158 stuks gebouwd, bij een overallproduktie van dit model van iets meer dan 3.900 wereldwijd. Ik denk dat men zich vergist en deze gitaar met zijn voorganger de Marauder verwart. Geeft niet . Deze gitaar was destijds een goedkopere Gibson van rond de $ 550,=

Deze kwa body op de Les Paul gelijkende gitaar is uitgerust met drie Bill Lawrence singlecoils die middels een chickenhead 4-weg switch schakelt, tevens een 2-weg schakelaar om alleen  het brugelement te gebruiken. En verder volume en tone knoppen. De hals is uitgevoerd met een Explorer headstock, en geschroefd. De klank van de S-1 neigt naar de Fender Stratocaster en de Fender Telecaster, dit was waarschijnlijk tevens de oorzaak van de impopulariteit van dit model destijds, wat ik na 37 jaar, de leeftijd van dit instrument dus prachtig vindt. Het is een gitaar met een geheel eigen karakter. You love it, or you hate it. I love it! De 37 jaar is de gitaar uiteraard wel aan te zien, hij hoeft zogezegd niet gerelict te worden, is al eens bij de chirurg geweest, maar alles is uitstekend gerepareerd, herfret, gevlakt etc. Endorser van dit model was o.a. Ron Wood. Verder speelde Keith Richard en Santana op deze zeldzame gitaar. Een Gibson zonder humbuckers, ’t is wat..

Het stiefkindje in de Gibsonlijn constateer ik met genoegen. Ik ben altijd al voor the underdog geweest.  Het exemplaar wat ik in de winkel heb hangen is via Hans Sulmann van Maison du Malheur binnengekomen. De gitaar heeft hij op zijn beurt uitgeleend aan een gitarist die op tour waren door Europa. Deze punkband, The Dwarves uit Chicago zijn berucht om hun korte optredens… Ik heb de gitarist HEWHOCANNOTBENAMED ( what’s in a name? ), een bericht gestuurd om wat over deze gitaar te vertellen. Er kwam een reactie van Hans Sulmann, die in weinigverhullende taal, de seks, drugs en rock ’n roll spat eraf, iets over het leven van deze S1 schrijft. Ik citeer:

Ha! Deze Gibson S1 gitaar heb ik ooit uitgeleend aan de hewhocannotbenamed op een europese tour met The Dwarves. ( wie kent ze niet? ) Ik had de eer om de band te rijden en was gitaarroadie voor deze gitaarheld. Godstering wat was dat een puinhoop. Natuurlijk kreeg ik al gauw ruzie met zanger Blag Dahlia die z'n best deed om overal waar de band speelde 14 jarige meisjes te neuken... Pete, Oeps... Ik bedoel natuurlijk the" hewho" Was daarintegen een vrij gemoedelijke coke snuivende HP liefhebber. Beroepsmatig was hij docent op een school voor moeilijk opvoedbare kinderen. Gitaar speelt ie bij voorkeur in z'n blote piemel. Wat een aardige kerel. Ergens hadden we wel raakvlakken. In Birmingham heeft Hewho afscheid moeten nemen van de Gibson nadat hij ermee in z'n blootje van het podium was gedonderd. Omwille van Blag's gezondheid heb ik de tour maar verlaten om jaren later met vrouw en kind in Loppersum terecht te komen, alwaar deze prachtige Gibson S1 nu staat te pronken in de rekken van Loppersums enige en beste muziekzaak Ger Warink ( bekend van TV) Groet. Hans.

Een gitaar met een heel heftig leven achter zich, maar die dat ook nog voor zich heeft. Ik vind zelf dat dit beest weer on stage moet!

Op zoek naar een bijzonder muziekinstrument?  Wij gaan voor u op zoek.

Ger Warink Muziek Groningen Openingstijden 
OP AFSPRAAK

Locatie Ger Warink   Lagestraat 7
  9919 AR Loppersum
  Tel: 0596 572 155
                 Mob: 06 22 061 955

Ger Warink Muziekwinkel Loppersum

E-mail Ger Warink Muziek Loppersum
  info@gerwarinkmuziek.nl
 

Like Ger Warink Muziek op Facebook  Volg Ger Warink Muziek op Twitter

T: 0596 572 155
E: info@gerwarinkmuziek.nl

Muziekwinkel Ger WarinkGroningen Ger Warink Muziek
Kom langs in de winkelKom langs in de winkel
Gitarenwinkel Ger Warink GroningenGer Warink Muziek GroningenLoppersum Muziekwinkel
CTACTA